Opebändi haluaa laulattaa ja ravistella yleisöään

Valma & VarsiNaiset on vas. Aino Liutu, Reetta Kuisma, Lauri Hongisto, Sanna Kaisa Sundström, Vilma Talvitie, Laura Kuisma. Kuva Antti Kokkola
Valma & VarsiNaiset on vas. Aino Liutu, Reetta Kuisma, Lauri Hongisto, Sanna Kaisa Sundström, Vilma Talvitie, Laura Kuisma. Kuva Antti Kokkola

Valma & VarsiNaiset on viiden viittä vaille valmiin musiikkikasvattajan ja yhden matemaatikon yhtye. Vahvasti lavaesiintymiseen panostava yhtye esittää suurimmaksi osaksi laulaja-lauluntekijä Vilma Talvitien suomenkielisiä, tekstilähtöisiä kappaleita. Vuonna 2010 perustettu yhtye konsertoi Konserttikeskus ry:n tuottamina Suomen peruskouluissa ja lukioissa. Huhtikuussa Järvenpäätalon Sibelius-salissa kajahtaa Kun vain muistatte laulaa -koululaiskonsertti, joka esitettiin juuri helmikuussa myös Musiikkitalon Black Boxissa.

Eri taiteenaloja yhdistelevä konsertti on osa Taideyliopiston Soiva Akatemia -sarjaa, ja sen teemana on oma ääni. Nimi ja teema kiteyttävät viiden musiikinopettajan huolen suomalaisen laulukulttuurin vähenemistä kohtaan.

-Meitä kauhistuttaa, miten koulujen laulukokeet ovat johtaneet traumoihin ja jopa laulamisen lopettamiseen”, Vilma Talvitie miettii.

Konsertissa jokainen yhtyeen jäsen laulaa omalla äänellään, ja myös yleisö pääsee ääneen.

-Meillä ja monilla nykyajan musiikkikasvatuksen edustajilla on ainakin yksi yhteinen tavoite: ettei kukaan suomalainen enää sanoisi, ettei osaa laulaa, Talvitie jatkaa. 

 

Valma & VarsiNaisten treeneissä sovitukset tehdään yhdessä jammaillen, kaikki laulavat ja soittimia vaihdetaan tarpeen ja tunnelman mukaan. Vaikutteita haetaan läheltä ja kaukaa. Yhtyeen soittimisto on laaja; mukana on piano, kitara, viuluja ja sello, kontrabasso, erilaisia perkussioita kuten cajon ja kellopeli. Lisäksi yleisöä otetaan laulun ja taputusten lisäksi mukaan kehorytmiikkaan.

Laulamiseen ja omaan ääneen liittyy Talvitien mukaan musiikin ammattilaisillakin estoja ja jopa häpeän tunnetta, ja Talvitie tunnistaa tämän omalla kohdallaankin.

-Olen alun perin pianisti, ja laulamiseen avautuminen oli aluksi vaikeaa.

Muiden instrumenttien taakse on ehkä helpompi piiloutua, toisin kuin laulun, joka lähtee ja muodostuu nimenomaisesti omasta kehosta.

-Laulun kanssa henkistä työstöä joutuu jotenkin tekemään enemmän. Pyrimme bändimme kanssa levittämään laulun iloista sanomaa, että antaa mennä vaan!

Koulujen musiikinopetuksessa painotetaan tänä päivänä Talvitien kokemuksen mukaan melko voimakkaasti soittamista, kaikki saavat soittaa kaikkea.

-Sehän on toki hyvä asia, mutta jääkö laulu siinä paitsioon?, muusikko kysyy.

Talvitietä mietityttää myös radiosoiton ja hittien kapea-alainen tarjonta, jossa laulun efektointi ja autotunetus on enemmän sääntö kuin poikkeus.

-Siinä tarjonnassa laulamisen ääniala kaventuu melkoisesti. Missä on laulun orgaanisuus, ihmettelee Talvitie.

Talvitien mielestä on hyvä suunta, että laulukokeista kouluissa on pitkälti luovuttu. Ylipäätään omaan ääneen liittyvää arviointia on hyvä tarkastella kriittisesti.

-Asenne ja motivaatio ovat tässä mielessä paljon tärkeämpiä, kuin se, miten tarkasti jotkut sävelet laulaa. Yleensäkin olisi hyvä keskittyä siihen, mikä tuntuu laulaessa kehossa hyvältä. Se myös usein kuulostaa hyvältä ulospäin, pohtii pian Sibelius-Akatemiasta valmistuva musiikkikasvattaja.

Valma & VarsiNaiset tekee keväällä koulukonserttien puitteissa mm. Lapin kiertueen. Lisäksi keikkaillaan ainakin festivaaleilla ja konserttisaleissa. Koulukonserteissa teemana on tunteiden käsittely, jonka lisäksi sivutaan muun muassa ympäristökasvatusta ja ihmisoikeuskysymyksiä. Yhtye haluaa esityksellään rikkoa ja ravistella perinteisiä roolijakoja.

-Tytöt ja pojat voivat tehdä ihan samoja asioita, vaikkapa moshata, soittaa ilmakitarasooloja, laulaa hassusti ja tanssia oudosti – jos huvittaa, Vilma Talvitie muistuttaa.

 

http://varsinaiset.com/

Kirjoittajan kuvaKirjoittaja on vapaa toimittaja, joka ihmettelee jatkuvasti erilaisia arkielämän musiikillisia, kulttuurisia ja sosiaalisia yhteentörmäyksiä.

Kategoriassa Artikkelit

Jätä kommentti