2016 muuttaa kaiken?

 

Vuosi 2016 on alkanut Suomessa monella tapaa levottomasti. Yleinen keskusteluilmapiiri on kovasanaista, koulutus- ja kasvatuskentällä tapahtuu suuria irtisanomisia, leikkauksia ja lomautuksia. Uusi opetussuunnitelma tulee myös voimaan alkaneena vuonna ja se osaltaan aiheuttaa tohinaa opetusalalle.

 

Itseäni on vuoden alusta huolestuttanut valloillaan oleva levoton keskusteluilmapiiri ja yhteisöllisyyden puuttuminen. Jokainen haluaa ilmaista mielipiteensä, jonka koetaan olevan se ainoa oikea. Suvaitsevaisuus ei enää tarkoita vain monikulttuurisuuden suvaitsemista vaan myös erilaiset mielipiteet omaavaan hyväksymistä. Julkinen keskustelu tuntuu muuttuneen aika ajoin vain huuteluksi puolin ja toisin.

 

Levoton tila ja ympärillä vellovat pelot asettavat vielä suuremman tarpeen musiikille ja taiteelle. Kautta aikojen ihminen on hakenut turvaa, rauhaa ja terapeuttista vaikutusta musiikista. Musiikin parantava vaikutus on todettu useiden tutkimusten avulla. En väitä suoranaisesti että maailmanrauha löydetään musiikin avulla. Väitän kuitenkin että musiikki voi toimia välineenä tunteiden käsittelyssä, kulttuurien välisessä keskustelussa sekä nykypäivän levottomuuden keskellä rauhan löytämisessä. Meitä musiikinopettajia todella tarvitaan! Lisäksi tarvitsemme yhteisöllisyyttä, yhteisymmärrystä, empatiaa ja aitoa vuorovaikutusta.

 

Koulujen Musiikinopettajat ry:ssä on vuoden alku ollut levoton siinä mielessä että paljon on käynnissä ja alkanutta toiminnan uudistamista jatketaan edelleen. Henkilöstövaihdokset, uuden hallituksen järjestäytyminen ja mm. uuden puheenjohtajan astuminen puikkoihin tietysti osaltaan aiheuttavat järjestelyjä ja kuhinaa. Vuosi 2016 tulee pitämään sisällään entisen kaltaisia rutiineja ja toimintoja kuten kevät- ja syyspäivät. Toivomme runsasta osallistujamäärää tapahtumiimme. Kevätpäiviä vietetään Ylellä 12.3. Ohjelmaa parhaillaan tehtaillaan. Lisätietoja kannattaa seurata KMO:n nettisivuilta ja facebookista.

 

Vuosi 2016 pitää sisällään myös muutosta musiikinopettajille. Siirrymme uuden opetussuunnitelman toteuttamiseen. KMO pyrkii osaltaan tukemaan opettajia tässä prosessissa. Älkää epäröikö olla tarvittaessa yhteydessä meihin. Lisäksi haluamme kannustaa teitä paikalliseen ja alueelliseen yhteistyöhön opetussuunnitelman toteuttamisen mutta myös arjen työn ja uusien ideoiden tuottamisen hengessä. Paikallinen yhteistyö onkin yksi vuoden 2016 tavoitteitamme ja KMO pyrkii järjestämään yhä enemmän toimintaa myös paikallisella tasolla. Yhteistyössä ja yhteisöllisyydessä on voimamme.

 

Lisäksi vuoden 2016 toimintasuunnitelmaan on tavoitteeksi kirjattu jäsenmäärän nostaminen. Tähän tavoitteeseen pyritään vastaamaan paikallisen toiminnan lisäksi mm. korkeakouluja kiertämällä. KMO haluaa olla yhdistys joka koetaan tärkeäksi ja johon halutaan kuulua. Tähän tarvitsemme myös teitä jäseniä. Olkaa yhteydessä jos teillä on toiveita, palautetta ja/tai kommentteja toiminnasta. Tulkaa tapahtumiin ja olkaa itse aktiivisia. Avullanne tiedämme teemmekö oikeita asioita hallituksen kanssa. Unisono-lehdestä löydät hallituslaisten esittelyt, jotta tiedät kehen voit olla yhteydessä.

 

Palatakseni alun teemaan: meillä voi olla jotain sellaista jolla teemme osaltamme asioita paremmaksi. Luodaan siis keskuudessamme yhteisöllisyyttä ja musiikin parantavaa voimaa. Peace and love! 2016 ei ehkä muuta kaikkea, mutta tehkäämme me musiikinopettajat osamme! Voimia vuoden 2016 työhön!

 

Maiju Laurila

Kirjoittajan kuvaKirjoittaja on juuri Ouluun muuttanut musiikin- ja luokanopettaja, aktiivinen yhdistysihminen ja KMOry:n puheenjohtaja, jolle kansanmusiikki ja -tanssi ovat erityisen lähellä sydäntä.

Jätä kommentti