Tekijänoikeuskysymyksiä ja tasa-arvoa

Paljon ovat tulevan uuden opetussuunnitelman lisäksi viime aikoina puhuttaneet tekijänoikeuskysymykset musiikinopetuksessa. Nykyinen digitalisoitunut suoratoistopalvelujen maailma on vaikuttanut merkittävästi arkeen musiikinluokassa, eikä sen mukanaan tuomista tekijänoikeusseikoista ja koko kyseistä viidakosta olisi voitu kuvitellakaan puhuttavan, no, vielä tovi sitten. Muitakin kuin digitaalisen maailman tekijänoikeushaasteita koulumaailmassa toki edelleen kohdataan.

KMO ry:n hallituksen jäsen Jouni Haapakoski kävi Musiikin opetuksen tekijänoikeusfoorumissa ja raportoi tässä numerossa siellä omaksumaansa. Toivottavasti seminaarista saadut vastaukset monia askarruttaviin kysymyksiin auttavat ainakin joihinkin käytännön opetustilanteisiin. Lupaamme Unisonossa jatkossa päivittää näitä tietoja.

 

On myös aika jättää hyvästit. KMO ry:n puheenjohtaja vaihtuu ja Timo Kovanen katselee palstallaan taaksepäin puheenjohtajakauttaan ja tavoitteitaan yhdistyksen eteenpäinviemisen suhteen – mutta taidammepa kuulla hänestä vielä. Kannattaa tarkkailla jatkossa Unisonon kolumnipalstaa!

Unisono toivottaa Timolle leppoisaa jatkoa opetustyön parissa ja toivottaa samalla tervetulleeksi uuden KMO ry:n pj:n Maiju Laurilan. Hänestä ja tulevista uusista hallitusjäsenistä kerrotaankin sitten helmikuun numerossa hieman enemmän.

 

Lisää tulevasta: loppusyksystä on saanut runsaasti mediahuomiota Taideyliopiston ArtsEqual -hanke. Monitieteisen hankkeen on tarkoitus mm. selvittää, miten tasa-arvoinen taidekasvatus ja -palvelut voivat vaikuttaa kaikkien kansalaisten hyvinvointiin. Mukana hankkeessa on kuusi eri tutkimusryhmää, ja koulujen ja oppilaitosten lapset ja nuoret ovat tutkimuksessa keskeisessä asemassa. Allekirjoittanut on jo innoissaan tutustunut monimuotoisen hankkeen eri tutkimusalueisiin ja tulevissa Unisonon numeroissa tullaankin varmasti seuraamaan ArtsEqualin tutkimusta ja musiikinopetuksen kannalta keskeisiä näkökulmia.

 

Omasta puolestani kiitän taas tästä kuluneesta vuodesta ja toivotan hyvää joulua ja vuodenvaihdetta. Olkoon musiikin voima kanssamme!

 

Heidi

Kirjoittajan kuvaKirjoittaja on vapaa toimittaja, joka ihmettelee jatkuvasti erilaisia arkielämän musiikillisia, kulttuurisia ja sosiaalisia yhteentörmäyksiä.

Kategoriassa Päätoimittajalta

Jätä kommentti