Haastattelin tähän Unisonoon Suomen Kulttuurirahaston asiantuntijaa tulevasta Taidetestaajat-suurhankkeesta. Olettekin ehkä kuulleet tästä, kaikkien Suomen kasiluokkalaisten saattamisesta taiteen äärelle. Huikea tilaisuus mielestäni, kunhan vain niidenkin alueiden ja pienten paikkakuntien, jotka eivät ole suurten kasvukeskusten kyljissä tai muuten taiteen (automaattisessa) vaikutuspiirissä, yläkoulut tavoitetaan ja päästään hanketta tavoitteellisesti toteuttamaan. Kuten bloggarimme Salla-Maria nyt osuvasti tekstissään myös kirjoittaa teini-iän tuomista myllerryksistä, ja toisaalta otollisesta ajasta löytää omaa musiikillista suuntaa ja ilmaisuvoimaa, ehkä Taidetestaajat onnistuu synnyttämään jotain sellaista pysyvää kihelmöintiä mahdollisimman monissa kasiluokkalaisissa, joka kantaa jatkossakin. Yksi sysäys, onnistunut kokemus ja elämys voi riittää.
Erityisen kiinnostavaa hankkeessa on se, että mukaan hakevien taidelaitosten on todella täytynyt syvällisesti miettiä ja suunnitella ohjelmasisältöjä tietyn ikä- ja kohderyhmän kannalta, eikä vain kutsua joukkoa teini-ikäisiä seuraamaan jotakin yksittäistä taideteosta. Pidän erityisesti vip-asiakas -ajattelun tuomisesta tähän mukaan: taidelaitosten täytyy jatkuvasti muutenkin houkuttaa uusia asiakkaita ja kuluttajia, resursseja tai rahaa ei ole koskaan liikaa, ja poliittista kuohuntaakaan on mahdotonta tässä yhteydessä välttää. Miksei siis aloittaa jo yläkoululaisten kohdalla, joka on todennäköisesti se viimeinen ja kriittinen hetki tavoittaa potentiaaliset taiteen kuluttajat, ennen kuin ikäjoukko hajoaa eri suunnille ja eri koulutusasteisiin? Jos teini-ikäinen saa tervetulleen ja tarkkaan mietityn kohtelun ja vastaanoton taide-elämyksen äärelle saapuessaan, ei kai ole ihan hullua olettaa hänen haluavan kokea sellaista lisää myöhemminkin.
SKR julkistaa Taidetestaajiin mukaan valitut toimijat ja -hankkeet syyskuun lopulla. Joulukuisessa numerossa kerromme lisää juuri musiikinopettajia koskettavista ja kiinnostavista hankkeista.
KMO:n hallitus suuressa viisaudessaan kesän kokouksessaan ideoi Unisonoon uuden juttupalstan. Yhdistyksen vanhoista, vuosikymmenien varrelta kerätyistä arkistomateriaalista löytyy todellisia helmiä ja kiinnostavia katsauksia menneeseen. Siispä tarjoamme aarteita arkistosta, olkaa hyvät! Ensimmäisenä otteita Viipurin Musiikkipedagogiselta kurssilta vuodelta 1930. Mitähän saammekaan jatkossa vielä lukea…
Lujaa vauhtia lähestyviin Syyspäiviin voi valmistautua myös lukaisemalla esittelyjä työpajatarjonnasta. Jyväskylän ohjelmassa on luvassa paljon kiinnostavaa, nyt ehtii vielä ilmoittautua mukaan! Ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Ilmoitukset & ajankohtaista -palstalta.
Mainiota ja muhean maan tuoksuista syksyä!
Heidi
Jätä kommentti