Kesää kohti

Kevät on opettajille kiireistä aikaa. Arvioinnit ja juhlavalmistelut painavat päälle ja usein kevätjuhla kuormittaa juuri musiikinopettajia. Palkintona tämän kiireen jälkeen odottaa kuitenkin ansaittu kesäloma.

 

Nykyisessä epävarmassa ja heikossa taloustilanteessa myös opettajien kesäloma on noussut jälleen keskusteluun. Meille opettajille kesäkeskeytys on ansaittu tauko arjen opetustyöstä. Opettajan palkka on historian saatossa muodostunut siten, että vuosipalkka on jaettu 12 kuukaudelle. Jos kesäajasta ei makseta, jääkin prosentuaalisesti maksamatta noin viidesosa vuoden palkasta. Opetusalalla tämä on olemassa oleva haaste, kun työssä olevissa opettajissa on paljon sijaisuuksia tekeviä, joilla oikeutta kesäajan palkkaan ei ole.

 

Tulevaisuudessa kaikki opettajat joutuvat olemaan varuillaan kesäajan palkkansa suhteen. Kuntien toimesta on noussut esiin erilaisia esityksiä kesäajan palkan leikkauksista ja opettajien työllistämisestä muihin tehtäviin kesäkeskeytyksen ajaksi. Lisäksi mahdollisesti tulevaisuudessa voimistuva paikallinen sopiminen voi aiheuttaa epätasa-arvoa myös kesäajan palkkauksen osalta.

 

Monet kunnat ovat taloudellisesti tiukassa tilanteessa ja opetusalalle on kohdistunut useita leikkauksia. Koulujen Musiikinopettajat ry ei suoranaisesti ole neuvottelijaosapuoli, mutta on osaltaan tukemassa musiikinopettajia ja mahdollisuuksiensa mukaan puolustamassa heitä säästösyistä tapahtuvien epäoikeudenmukaisuuksien sekä opettajan asemaa heikentävien päätösten ja toimenpiteiden edessä. Epävarmana aikana kolmas sektori on erityisen tärkeässä asemassa puhumassa ihmisten puolesta.

 

Koulujen Musiikinopettajat ry jatkaa työtään musiikinopettajien puolestapuhujana. Lisäksi haluamme tiivistää rivejä lisäämällä paikallista toimintaa ja tätä kautta edelleen yhteisöllisyyttä musiikinopettajien keskuudessa. Suunnitteilla on monenlaista toimintaa eri puolilla Suomea. Toivottavasti te musiikinopettajat löydätte yhä useammin tienne tapahtumiimme ja tulette aktiivisesti mukaan osaksi musiikinopettajayhteisöä. Jyväskylässä 1.-2.10.2016 järjestettävillä seuraavilla syyspäivillä keskitytään erityisesti uuden opetussuunnitelman sisältöjen haltuun ottamiseen. Odotamme paikalle runsasta joukkoa. Toivottavasti tapaamme siellä.

 

Voimia kaikille kevään rutistukseen ja uskoa tulevaan!

 

MAIJU LAURILA

 

 

Kirjoittajan kuvaKirjoittaja on juuri Ouluun muuttanut musiikin- ja luokanopettaja, aktiivinen yhdistysihminen ja KMOry:n puheenjohtaja, jolle kansanmusiikki ja -tanssi ovat erityisen lähellä sydäntä.

Jätä kommentti