Mari Leppävuoren CVT-työpajassa luvassa iloista energiaa

 

Kuka olet ja mitä teet?

 

Olen laulaja-laulunopettaja ja tutkijan alku. Vakituinen työni on Oulun ammattikorkeakoulussa, jossa toimin pop- ja jazzmusiikin lehtorina isoimpina vastuualueina laulun ja didaktiikan opettaminen sekä näihin liittyvien kurssisisältöjen suunnittelu ja organisointi. Tällä hetkellä olen vakituisesta työstäni virkavapaalla ja toimin Oulun Pop&Jazz Konservatoriolla laulun lehtorin sijaisena. Opetustyöni rinnalla teen poikkitieteellistä, äänen käyttöön ja laulamiseen liittyvää tutkimusta ja väitöskirjatyötä. Laulukeikoilla käyn aina kun mahdollista.

 

Miten alun perin kiinnostuit CVT:stä, eli Complete Vocal Teqhniquesta?

 

Etsin monien vuosien ajan eri alojen asiantuntijoiden apua tiettyjen lauluteknisten haasteiden selittämiseksi ja selättämiseksi. Vuonna 2008 olin kuuntelemassa CVT-opetusta Torniossa ja vierailevana opettajana toimi Christina Kürstein Lecocq Complete Vocal Institute -koulusta Kööpenhaminasta. Kuuntelin opetusta pienen hetken ja tiesin, että olin löytänyt vastaukseni. Tuon mullistavan päivän jälkeen hakeuduin yksivuotiseen CVT-koulutukseen Helsinkiin ja lopulta kolmivuotiseen CVT -opettajakoulutukseen Kööpenhaminaan. Jouluna 2012 valmistuin valtuutetuksi CVT-opettajaksi.

 

Mitkä ovat mielestäsi CVT:n vahvuudet ja parhaat puolet?

 

Huh, niitä on monia! CVT käsittää äänen koko potentiaalin eli äänen kaikki erilaiset käyttömahdollisuudet perustuen äänen fysiologisiin ja akustisiin ominaisuuksiin. CVT huomioi erilaiset oppijat ja tarjoaa pedagogisia työkaluja jokaiselle. Täsmällinen terminologia ja äänen jakaminen erilaisiin käyttömahdollisuuksiin muodostavat manuaalin, jonka avulla on helpompi (1) tunnistaa äänen eri ilmiöitä ja käyttötapoja sekä (2) ohjata itseään ja muita konkreettisesti ja tarkoituksenmukaisesti.

 

Soveltuuko CVT mielestäsi koulujen musiikinopettajille ”arkiseen” opetuskäyttöön? Miten?

 

Soveltuu, erinomaisesti. CVT tarjoaa yksinkertaisia, nopeasti käyttöön otettavia harjoituksia, jotka voivat toimia kehon lämmittelynä tai ovat siirrettävissä suoraan musiikkiin. CVT:n monipuolinen käyttö toki vaatii opettajalta perehtymistä metodiin ja äänen fysiologiaan.

 

Mitä kaikkea syyspäivien CVT-työpajasi pitää sisällään?

 

Lyhyen CVT -esittelyn, konkreettisia harjoituksia ja paljon iloista energiaa!

 

Mari Leppävuori

 

Heidi Horila

Kuva: A-P Tauriainen

 

Kirjoittajan kuvaKirjoittaja on vapaa toimittaja, joka ihmettelee jatkuvasti erilaisia arkielämän musiikillisia, kulttuurisia ja sosiaalisia yhteentörmäyksiä.

Kategoriassa Artikkelit

Jätä kommentti