Vuorovaikutuksen voimannäyttö –Valtakunnalliset Musiikkikasvatuspäivät Helsingissä

”Unelmani on toteutumassa”, avasi FiSMEn puheenjohtaja ja Keski-Helsingin musiikkiopiston rehtori Petri Aarnio Valtakunnallisten Musiikkikasvatuspäivien toisen tapahtumapäivän. Kahden vuoden suunnittelu- ja organisointityö huipentui 21.-23.11. Helsingissä. Unelmaa olivat FiSMEn ohella toteuttamassa useat musiikkialan organisaatiot yhdistyksistä oppilaitoksiin.

Vuorovaikutus kohosi päivien pääteemaksi. Osallistumalla luentoihin, paneeleihin tai työpajoihin sai kattavan kuvan musiikkikasvatuksen tutkimuksesta, opetusmenetelmistä ja musiikinharrastamisen nykytilasta.

Ensimmäinen päivä keskittyi musiikkikasvatuksen tutkimukseen, toisen päivän teemana oli musiikinopetus. Päivi Jordan-Kilkki luennoi dialogisuudesta. Hän herätteli pohtimaan, miten oppilaan tunteet ja kokemukset tulevat tunneilla sopivasti kuulluksi ja ilmaistuksi. ”Oppimisen ja dialogisuuden perustana ovat jaettu kokemus, jaettu huomio, jaettu pyrkimys ja yhteinen tavoite”, korosti Jordan-Kilkki. Hän painotti myös opettajan oman muusikkouden merkitystä – elävänä pysymistä.

Musiikin opetuksen käytännöistä luotiin kuvaa demoesitysten avulla. Katsauksen avulla saatiin käsitys koulujen musiikinopetuksesta Orff-menetelmällä, musiikin luovasta säveltämisestä ja yhteissoitosta sekä bändisoiton voimaannuttavasta vaikutuksesta. Lavalla esittäytyivät Kuitinmäen yläkoulun oppilaat Terhi Oksasen johdolla, sekä Keski-Helsingin musiikkiopiston oppilaat ja Resonaarin bändi.

Musiikkiharrastuksen teemapäivänä päästiin kokeilemaan itse. KMO:n työpajan vetivät Johanna Kuisma-Taskinen ja Hanna Martikainen. Tarkoituksena oli mahdollistaa omakohtainen kokemus siitä, millaista koulun musiikinopetus käytännössä on. ”Aivan huikeaa”, totesi osallistuja, jonka lapsenlapset olivat konserttisalissa. Mummi opetteli sillä aikaa yläkerrassa Santanaa.

Valtakunnalliset Musiikkikasvatuspäivät olivat lajissaan ensimmäiset. Samalla ne olivat hieno osoitus siitä, mihin kyetään kun vain tahdotaan. ”Haluatteko kahden vuoden päästä tulla uudelleen”, kysyi Aarnio osallistujilta. Myöntävä vastaus merkitsee sitä, että talkoovoimille on taas käyttöä.

Kati Turtiainen

Kirjoittajan kuva

Kategoriassa Artikkelit

Jätä kommentti