Virikkeitä ja virkistystä syyspäiviltä

 

Musiikinopettajien perinteiset syyspäivät järjestettiin tänä vuonna Suomen taito- ja taideaineiden opettajajärjestöjen liiton STAILI ry:n syyspäivien yhteydessä Riihimäellä 27.9. Ensimmäistä kertaa järjestetty Taiten tulevaisuuteen -seminaari kokosi yhteen noin 300 taito- ja taideaineiden opettajaa, joiden joukkoon mahtui viitisenkymmentä musiikinopettajaa. Päivä sisälsi laadukkaita luentoja, virikkeitä ja virkistystä tarjoavia työpajoja sekä tietenkin tärkeitä kohtaamisia ja ajatustenvaihtoa kollegoiden kanssa.

 

Tunnelma syyspäivillä oli alusta alkaen innostunut. Alkupuheenvuoroissaan opettajajärjestöjen puheenjohtajat kannustivat uusiin pedagogisiin avauksiin ja ainerajoja rikkovaan yhteistyöhön. He toivat esille myös näkemyksen taito- ja taideaineista erityisinä hyvinvointiaineina. Riihimäen Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo puolestaan totesi avajaispuheessaan tiedon ja ymmärryksen olevan saavutettavissa toiminnan kautta. Hän muistutti taito- ja taideaineiden olevan tässä kehityksessä jo monta pitkää askelta muita aineita edellä.

image-2

Työterveyslaitoksen tutkija Minna Huotilainen luennoi musiikin vaikutuksista aivoihin.

 

Erityisen mielenkiintoinen oli yli-innovaatioaktivistiksi itseään tituleeraavan Anssi Tuulenmäen Lupa toimia toisin -luento. Mukaansatempaavassa esityksessään hän kannusti jokaista kuulijaa tarkastelemaan tuttuja asioita eri perspektiiveistä ja etsimään luovia ratkaisuja tehdä asioita hieman eri tavalla. Myös koulumaailmassa on lähiaikoina edessä muutoksia, jotka vaativat uudella tavalla ajattelua. Opettajina meillä on avaimet käsissämme viedä tätä mallia luokkahuoneissa eteenpäin ja rakentaa tulevaisuuden koulusta paikka, jossa oppilaita kannustetaan luovuuteen. Tuulenmäen jälkeen suunnittelija, muotoilija ja taiteilija Markku Piri jakoi pitkän uran varrella kokemaansa ja oppimaansa värikkäässä esityksessään.

 

Luentojen jälkeen söimme lounasta ja sen yhteydessä jäi myös mukavasti aikaa kierrellä messuilla, joissa kymmenet näytteilleasettajat esittelivät palvelujaan ja tuotteitaan. Iltapäivä vietettiin puolestaan erilaisten työpajojen merkeissä. Yhteistyö STAILIN kanssa mahdollisti sen, että tällä kertaa musiikinopettajat pystyivät halutessaan osallistumaan musiikkityöpajojen lisäksi myös monenlaisiin crossover-pajoihin, joissa taideaineet integroituivat keskenään. Osa työpajoista tarjosi uusia ideoita vietäviksi oppitunneille ja osa taas keskittyi enemmän opettajan omaan työhyvinvointiin ja työssäjaksamisen tukemiseen.

 

Musiikinopettaja Terhi Oksasen Groove your body -pajassa lähestyttiin musiikkia sen rytmiä kokien ja vauhdikkaasti liikkuen. Jokainen osallistuja sai tuntea olevansa osa liikkuvaa ryhmää ja kokea niin kehollisen oivaltamisen kuin yhteismusisoinninkin tuomaa iloa. Päivän toisessa työpajassa tutustuin Aki Tulimaan johdolla musiikkivideon käyttöön musiikinopetuksessa. Vaikka varsinainen tekninen opetus jäikin lyhyessä ajassa minimiin, paja tarjosi uusia näkökulmia musiikkivideon merkityksien avaamiseen oppilaille sekä videon tekemisen lähtökohtia. Musiikkivideon tekeminen ei aina vaadi suuria tuntimääriä. Siitä osoituksena ehdimme kuvata pajassamme myös lyhyen, mutta sitäkin hauskemman musiikkivideonpätkän.

 

Kun muut aineenopettajat lähtivät valmistautumaan Taiten tulevaisuuteen -iltajuhlaan, ahkerat musiikinopettajat pitivät vielä pitkän ja vaativan syyskokouksen, jossa syksyn kovien päätösten taustoja avattiin hallituksen ulkopuolisillekin toimijoille. Kokouksessa valittiin uusi hallitus ja julkistettiin myös ensimmäistä kertaa valittu vuoden musiikinopettaja, Pietu Halonen. Kokousta seurannut Iltajuhla oli tyylikäs, mutta rento. Saimme nauttia hyvästä ruuasta, lukuisien kollegoiden harvinaisesta seurasta, improteatterista sekä valloittavan Open voice -kuoron musiikillisesta annista. Illan päätti Syöksykierre-bändin livemusiikki.

 

Kokonaisuudessaan syyspäivistä jäi hyvä mieli. Järjestelyt onnistuivat ja valitsemieni työpajojen anti vastasi odotuksiani. Päivät vahvistivat ajatuksia taito- ja taideaineiden merkityksestä tietopainotteisessa koulussa sekä muistuttivat aineiden luontaisesta yhteydestä toisiinsa. Tämän yhteyden soisi vahvistuvan entisestään myös koulumaailmassa opettajien yhteistyön merkeissä. Yhteistyössä on voimaa.

 

Laura Ronimus

 

Kuva: Laura Kiuru

 

Kirjoittajan kuvaKirjoittaja on oululainen luokan- ja musiikinopettaja ja KMO ry:n hallituksen jäsen.

Kategoriassa Artikkelit

Jätä kommentti