Tutti Juttu kokoaa mestarit ja kisällit samalle lavalle

Juho, Noora ja Vilma-Riina 2

Juho Tervonen, Noora Räsänen ja Vilma-Riina Korhonen harjoittelevat Tutti Juttu -konserttia varten. Kuva: Mira Visuri

 

 

Joka kevät Oulussa soi kuudensien musiikkiluokkien ja Oulu Sinfonian yhteinen Tutti Juttu -konsertti. Orkesterisoitto on iso osa Oulun musiikkiluokkien toimintaa ja Tutti Jutussa oppilaat saavat harvinaisen tilaisuuden soittaa ammattilaisten rinnalla. Poikkeuksellisen suurta orkesteria johtaa idean isä, alttoviulisti Jari Välimäki. Tutti Juttu järjestetään tänä vuonna jo 23. kerran ja se on saanut Opetusministeriön Lasten päivä -palkinnon 2005.

Tänä vuonna Tutti Jutussa luokkansa kanssa mukana olevat Pateniemen koulun kuutosmusiikkiluokkalaiset Noora Räsänen, Vilma-Riina Korhonen ja Juho Tervonen ovat tottuneet esiintymisiin. Tutti Jutusta ainutlaatuisen tekee kuitenkin projektin kesto.

– Paljon enemmän on treenattu kuin muihin konsertteihin, toteaa Juho.

 

Ensimmäiset yhteiset orkesteriharjoitukset Myllyojan ja Teuvo Pakkalan musiikkiluokkalaisten kanssa järjestettiin heti syysloman jälkeen. Yhteisharjoituksia kapellimestari Välimäen johdolla on kerran kuussa ja niiden välillä kappaleita harjoitellaan oman opettajan johdolla koulun orkesteritunneilla. Harjoitukset ovat sujuneet oppilaiden mielestä hyvin.

 

Nuoret soittajat ovat harjoitelleet omia stemmojaan ahkerasti myös kotona. Vaikeimpia kohtia he kertovat hioneensa soittotunneilla yhdessä soitonopettajiensa kanssa. Noora ja Juho pitävät ehkä eniten J. F. Kennedy -marssista. Vilma-Riinan lempikappale on Cha-cha, jota alettiin harjoitella jo viidennellä luokalla.

– Se menee jo hyvin!

 

Mukavinta kaikkien kolmen mielestä on ollut huomata edistystä niin omassa kuin yhteissoitossakin. Pitkissä treeneissä raskainta on ollut odottelu.

– Välillä tulee sellainen olo, että soitetaan jo, kun muut soitinryhmät harjoittelevat, viulua soittava Vilma-Riina myöntää.

 

Varsinaisen konserttipäivän lähestyessä musiikkiluokkalaiset siirtyvät viimeistelemään esitystä Madetojan salille ja saavat pulttikavereikseen Oulu Sinfonian muusikot.

– Vähän jännittää, jos itsellä meneekin ihan pieleen joku kohta, Noora naurahtaa.

– Ammattilaisista saa varmasti tukea, tuumii puolestaan Vilma-Riina ja arvelee kappaleiden ongelmakohtien korjaantuvan viimeistään tuolloin.

 

Itse konserttia oppilaat odottavat innolla.

– Tulee aika mahtavaa, toteaa Noora.

– Kyllä siitä varmasti tulee hieno, kun on niin iso porukka lavalla yhtä aikaa, Juho miettii.

 

Entisellä musiikkiluokkalaisella lämpimät muistot Tutti Jutusta

 

Myös vuonna 1999 Tutti Juttuun osallistunut entinen Rajakylän musiikkiluokkalainen Heta Keskinarkaus muistelee projektia lämmöllä. Ujosta huilistitytöstä on tullut ammattimuusikko, joka työskentelee laulajana, säveltäjänä, sanoittajana ja viimeisimpänä aluevaltauksena myös näyttelijänä Oulun kaupunginteatterin Poika Mancinissa.

 

Parhaina muistoina musiikkiluokilta Hetan mieleen ovat jääneet leirikoulut ja esiintymiset.

– Esiintymään pääsi aina kuin uskalsi. Tutti Juttu oli ensimmäinen projekti, johon harjoiteltiin pidemmän aikaa ja yhdessä muiden koulujen musiikkiluokkalaisten kanssa. Maailma laajeni, kun tajusi, että näitä tyyppejä on muuallakin, me ei ollakaan ainoita täällä Rajakylässä, Heta naurahtaa.

 

Tutti Jutussa ammattimuusikoiden kanssa soittaminen oli Hetan mukaan antoisaa.

– Totta kai varmaan jännitti, mutta ammattisoittajista sai myös paljon tukea. Halusi itsekin olla joskus yhtä hyvä. Enemmän jännitti kuitenkin muiden koulujen musiikkiluokkalaiset, Heta muistelee.

Sekin oli turhaa, sillä projektin aikana Heta tutustui Tuiran koulun musiikkiluokkalaisiin, jotka ovat yhä hänen ystäviään.

 

IMG_4460

 

Tutti Juttu oli Hetalle ensimmäinen iso kokonaisuus, jossa hän sai olla esiintyjänä mukana. Yhä edelleen hän nauttii projekteista, joissa tiiminä valmistaudutaan yhteistä päämäärää varten, kuten nyt jo loppusuoralla olevasta teatteriproduktiosta. Heta haaveileekin jatkossa saavansa tehdä lisää teatterialan töitä. Kevään aikana hän myös valmistelee Uinuva-yhtyeensä kanssa bändin toista pitkäsoittoa.

 

– Jo ala-asteella haaveilin laulajan ammatista, ujous kuitenkin hidasti. En esimerkiksi uskaltanut hakea Pienet Sydämet -musikaaliin, vaikka olisin halunnut, Heta kertoo.

 

Muiden musiikkiluokkalaisten kanssa yhdessä esiintymisestä hän kuitenkin nautti ja sai vuosien varrella rohkeutta kohdata yleisönsä myös solistina.

 

Nykyisiä ja tulevia tuttijuttulaisia Heta kehottaa nauttimaan yhdessä tekemisestä ja riemuitsemaan siitä, että he pääsevät jo nuorina hienolle areenalle työskentelemään ammattilaisten kanssa.

– Vaikka treenit tuntuisivat pitkiltä, niin se on sen arvoista!

 

Tutti Juttu -konsertti järjestetään Madetojan salilla 9.4.2015 klo.18.00. Iltakonsertin lisäksi pidetään myös kaksi koululaisille suunnattua päiväkonserttia. Luvassa on takuulla unohtumattomia hetkiä sekä lavalla että katsomossa.

 

LAURA RONIMUS

 

 

Heta Keskinarkauksen kuva: Oulun Kaupunginteatteri/Poika Mancini

 

 

Kirjoittajan kuvaKirjoittaja on oululainen luokan- ja musiikinopettaja ja KMO ry:n hallituksen jäsen.

Kategoriassa Artikkelit

Jätä kommentti