Ideoita ja inspiraatiota musiikkiteatterityöskentelyyn

Pinja Hahtola (käsi pystyssä) ja Katja Thomson vetävät opettajille musiikkiteatterityöpajaa
Pinja Hahtola (käsi pystyssä) ja Katja Thomson vetävät opettajille musiikkiteatterityöpajaa

Iltapäivän musiikkiteatterityöpajan vetäjinä toimivat säveltäjä-ohjaaja Katja Thomson ja ohjaaja Pinja Hahtola. Katjaa ja Pinjaa yhdistää oopperan yleisöyhteistyön tuloksena syntynyt Parrasvaloissa-musiikkiteatteriryhmä, jonka muodostavat koe-esiintymisten kautta valitut 12-16-vuotiaat nuoret. Pinjan ja Katjan lisäksi Parrasvaloissa-ryhmää luotsaa koreografi Teemu Tainio. Tänä keväänä ryhmä on ideoinut ja valmistanut Jumalten rakkaus-esityksen, joka on saanut innotuksensa samaan aikaan Kansallisbaletin päänäyttämöllä esitettävästä Kesäyön unelma-baletista.

 

Työpajassa pääsimme Katjan ja Pinjan johdolla kokeilemaan heidän nuortenkin kanssa käyttämiään harjoitteita ja työtapoja. Alkulämmittelynä liikuimme salissa etsien ryhmän yhteistä impulssia ja teimme erilaisia ääni-improvisointiharjoitteita käyttäen materiaalina muun muassa omia nimiämme ja viikonpäiviä. Musiikinopettajat heittäytyivät harjoituksiin ihailtavalla innolla ja meteli salissa oli melkoinen.

 

Pienempiin ryhmiin jakauduttuamme syvennyimme pohtimaan Kullervo-teoksen keskeisimpiä teemoja. Palloteltuamme eri teemoja keskenämme, valitsimme niistä yhden, jonka innoittamana ideoimme ja esitimme muille ryhmille lyhyen alkukohtauksen tarinastamme. Seuraavaksi pääsimme tekemään tarinamme dramaattisimpaan käänteeseen äänimaailman joko laulamalla tai soittimia hyödyntäen. Uskomattoman lyhyessä ajassa syntyi todella herkullisia kohtauksia esimerkiksi epäonnesta, kostosta ja riemukkaasta sotaanlähdöstä.

 

Työpaja oli virkistävä ja hauska kokemus. Se antoi myös konkreettisen esimerkin siitä miten ammattilaiset toimivat luodessaan ryhmälähtöisesti uutta esitystä valmiin teoksen teemoista. Vaikka aika oli rajallinen, työpaja tarjosi ideoita ja herätti intoa musiikkiteatteriharjoitteiden ja -projektien toteuttamisesta koulumaailmassa.

 

Laura Ronimus

 

Kuva: Heidi Horila

Kirjoittajan kuvaKirjoittaja on oululainen luokan- ja musiikinopettaja ja KMO ry:n hallituksen jäsen.

Kategoriassa Artikkelit

Jätä kommentti