Kaiken maailman tanssit

Tanssijat: Maiju Laurila, Elina Heino, Kirsi Toikka ja Satu Kyläkallio. Kuva Sini Inkeroinen
Tanssijat: Maiju Laurila, Elina Heino, Kirsi Toikka ja Satu Kyläkallio. Kuva Sini Inkeroinen

Kansanmusiikin ja -tanssin ystävät LEMPOry vei yhdessä Monikulttuurikeskus Saagan kanssa suomalaisia ja ulkomaisia kansantansseja kouluihin helmikuussa 2016. Järjestöt toteuttivat yhteistyössä kokonaisuuden joka sisälsi noin yhden oppitunnin mittaisen esityksen sekä yhden oppitunnin mittaiset kansantanssityöpajat. Esitys oli tarkoitettu 1-3 vuosiluokille ja työpajat ensimmäisille luokille. Kokonaisuus kiersi esiintymässä useammassa kouvolalaisessa alakoulussa. Koulukiertue järjestettiin kansantanssin riemuvuoden 2016 kunniaksi. 5.2.2016 tuli kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisestä suomalaisesta kansantanssiesityksestä.

 

Koulujen ulkopuolisten tahojen hyödyntämisestä opetuksessa puhutaan aika ajoin. Erilaiset järjestöt tekevät työtä usein oman aatteellisen taustansa eteen ja näin ollen kolmannella sektorilla on paljon annettavaa kouluille. Kouvolassa kaupunki tarjoaa kouluille kulttuuria erilaisten vaihtoehtojen muodossa Lennokki-nimisen tarjottimen kautta. Erilaiset tahot voivat esityksiään ja työpajojaan tarjota kaupungille tarjottimelle laitettavaksi. Järjestöt ja koulun ulkopuoliset tahot pystyvät tarjoamaan koulujen arkeen sellaista mitä resurssien puitteissa olisi koululla muuten mahdotonta toteuttaa.

 

rajattu 1

 

LEMPOn ja Saagan esityksen aikana oppilaat pääsivät näkemään tanssia Suomesta, Espanjasta, Irakista ja Somaliasta. Lisäksi oppilaat näkivät kuvia, videota ja karttoja paikoista joissa esityksen aikana vierailtiin. Esillä esityksessä oli myös tanssiin liittyvää perinnevaatetusta. Yleisö pääsi viimeiseen kappaleeseen myös tanssimaan mukana: Lintu lensi oksalle.

 

Ekaluokkalaiset Teea ja Eetu osallistuivat esitykseen sekä työpajoihin. Molemmat tykkäävät tanssia ja pitivät esityksestä. He voisivat harkita hyvin kansantanssia harrastuksena myös myöhemmin, vaikka popkulttuuri on heille ehkä tutumpaa kuin kansanmusiikki. Teean mielestä tanssiminen oli helppoa ja Eetun mielestä joitakin haasteitakin oli.

-Nopeutuvassa musiikissa oli vaikea pysyä mukana liikkeissä. Tämä oli ensimmäinen kerta kun näin kansantanssia. Aiemmin olen nähnyt sitä vain TV:ssä, kertoi Eetu.

Teea tykkää vierailuista ja esityksistä koulussa.

-Niitä on joskus mutta ei kauheasti. Saisi olla enemmän!

 

LEMPOry tekee kansanmusiikin ja -tanssin edistämiseksi ja esiintuomiseksi työtä Kouvolassa. LEMPO-festivaali järjestetään kerran vuodessa ja se on yhdistyksen suurin tapahtuma. Tänä vuonna festivaali pidetään 15.-17.4.2016. Myös musiikinopettajille on luvassa omaa ohjelmaa festivaalin yhteydessä. Koulujen musiikinopettajat järjestää yhteistyössä LEMPOn kanssa oman koulutuksen myös musiikinopettajille. Koulutus on KMO:n jäsenille ilmainen ja järjestetään lauantaina 16.4. Kuusankoskitalolla Kouvolassa. Tarkempia tietoja on luvassa myöhemmin KMO:n nettisivuilla.

 

http://www.lempofest.net/

 

Kuvat Sini Inkeroinen

Kirjoittajan kuvaKirjoittaja on juuri Ouluun muuttanut musiikin- ja luokanopettaja, aktiivinen yhdistysihminen ja KMOry:n puheenjohtaja, jolle kansanmusiikki ja -tanssi ovat erityisen lähellä sydäntä.

Kategoriassa Artikkelit

Jätä kommentti